Yeni Başlayanlar için; Yağlı Boya Tablo Nasıl Yapılır?

Date: 30.05.2023 15:40
Yeni Başlayanlar için; Yağlı Boya Tablo Nasıl Yapılır?
İnsanların sanata yakın olma yanları tarih boyunca her zaman bir şekilde ortaya çıkmıştır.  İçinde yaşamış olduğu duygu durumlarını düşüncelerini bir nesneye bazen kazıyarak bazen ise çizerek yansıtmaya çalışmıştır. Zaman içerisinde ise hoşlandığı bu yaratım sürecinden keyif almaya başlamış ve daha da bulunduğu seviyeyi geliştirmeyi başarmıştır.

Erken Rönesans'ta yağlı boyanın keşfiyle bu yaratım süreci daha da hızlanmış ve sanatçılar dönemin üslubuna göre hem dini hem mitoloji konularla kendi üsluplarını daha hızlı ve daha yorumsal olarak ifade etmeye başlamışlardır. Çünkü yağlı boya renk pigmentlerinin bezir yağı ile karıştırılmasıyla oluşarak hemen kurumayan bir boyadır. Bu durum sanatçının yapmış olduğu herhangi bir tuval üzerindeki hatayı rahatlıkla değiştirmesine imkan vererek daha mükemmel resim yapmasına olanak sağlamıştır.

Resim yapmanın ruhsal olarak verdiği keyif tarif edilemeyecek derecededir. İçsel yansıma olarak bir tanım yaparsak resim için yanlış olmaz sanırım. Çünkü gördüğümüzü yorumlamak, düşüncelerimizi tasarlamak ve bunların tuvale aktarılması, göz ve el koordinasyonunuzu geliştirir, bunun yanında her konuya farklı açılardan bir bakış açısı geliştirmemizi de sağlamaktadır.

’’Doğru çalışma ile herkes resim yapabilir.’’

Yağlı boya resme başlamadan önce karakalem çalışmalar yapmak çok önemlidir. Bu süreçte kare küp silindir üçgen şeklinde geometrik cisimleri çizmeye başlamak ve onları uzayda bir mekana oturtmak el ve göz koordinasyonun gelişmesini sağlayacaktır. Bir çok yapılan eskizlerle birlikte nesneler üzerindeki gölgeleri daha iyi görme ve onları kağıt üzerine yansıtmak yağlı boyada işimize çok yarayacaktır. Ayrıca zaman içinde ne çizmekten (manzara, portre, natürmort ve iç mekan resimleri) hoşlanıp ne çizmeyeceğinizi bu süreç içerisinde anlayabileceksiniz, çizmesini sevdiğiniz konular üzerinde daha hızlı gelişme kaydetmeniz sizin yararınıza olacaktır. Kendinize bir eskiz defteri yapmak ve her zaman her yerde bir şeyler karalamak daha hızlı gelişmenizi sağlayacak ve büyük bir motive kaynağı olacaktır.

Karakalemle nesneleri orantılı bir şekilde ve ışık gölge kurallarındaki incelikleri öğrendikten sonra yağlı boyaya geçmeden önce renkler üzerinden biraz fikir sahibi olmak çok önemlidir. Günümüzde bir çok yağlı boya renk tonlarını kolaylıkla bulmamız mümkündür ancak doğadaki temel renklere (Kırmızı, Sarı, Mavi ve tabi olmazsa olmaz Siyah ve Beyaz ) sahip olmak başlangıç için çok önemlidir. Çünkü bu renkleri karıştırarak diğer renkleri elde edebilirsiniz. Bu size renkleri kullanırken çok yararınıza olacaktır.

Başlangıç için sahip olmanız gerekenler;

Küçük bir tuval (Başlangıç için fazla büyük olmayan)

Kullanılacak boyalar(Temel Renkler )

Boya inceltici,

Çeşitli kalınlıklarda fırçalar,

Palet veya cam bir yüzey,

Şovale ve vernik (isteğe bağlı),

Bu malzemeleri sağladıktan sonra, zihnimizde tasarlamış olduğumuz ya da oluşturmuş olduğumuz bir kompozisyonu karakalem veya fırça vasıtasıyla tuval üzerine aktarmaya başlayabiliriz. Daha kolay yerleştirme için tuvali karelere ayırmanız çizmek istediğimiz kompozisyonu bu karelerin yardımıyla daha profesyonel bir şekilde tuvale yerleştirmenizi sağlayacaktır. Bu sayede Tuval üzerine çizmiş olduğunuz kompozisyonun boyama işlemini daha kolay ve hızlı bir şekilde yapabileceksiniz.

Tuval üzerine yerleştirmiş olduğumuz kompozisyonu renklendirmeye başlarken palete veya cam bir yüzeye hazırlamış olduğunuz boyaları ister fırçanızla isterseniz spatulayla alıp inceltici yardımıyla saydam hale getirilerek uygulamalısınız. Boyaların bu şekilde inceltilerek daha saydam hale getirilerek astar şeklinde uygulanması, nesnelerin ve figürlerin renklerinin daha kolay yerleştirilmesi, nesneler arasındaki ışık ve gölgelerin daha derin olmasını ve renkler arasında yumuşak geçişlerin verilmesi konusunda çok yardımcı olacaktır.

Fırça ile boyaları karıştırabilirsiniz ancak süreceğiniz boyayı fırçaya sürdüğünüzde fırçanın her bir yerinde boya olmamasına dikkat etmeli sadece uç kısmında boyayı almak ve sürmek daha temiz bir iş çıkarmanızı sağlayacaktır. Fırça seçimlerinde farklı büyüklüklerdeki fırçalar işinizi çok kolaylaştıracaktır. Hatta tuvalinizde astar atmak isterseniz bunun için rulo fırçaları kullanmak işinizi daha kolay ve hızlı yapmanızı sağlayacaktır. Eğer detay vermek isterseniz ince uçlu fırçalar kullanmanız çok önemlidir. Herkesin fırça tutuşu sürüşü farklıdır ancak fırçayı metal kısmının yukarısından tutmak ve diğer elinizle bir çıta veya çubuk vasıtasıyla destek sağlamak size kontrollü bir fırça kullanımı sağlayacaktır.

Yağlı boya hemen kurumadığı için sürmüş olduğunuz boyaları istediğiniz gibi üzerlerinde oynama yapabilir ve detayları kolaylıkla verebilirsiniz. Kullanmış olduğunuz teknik ve oluşturmuş olduğunuz üsluba göre tuval üzerinde oluşan kalın boya tabakası ince tabakaya göre kuruması daha uzun sürecek ve gölge bir alanda tablonuzu kuruyama bırakmak çok önemlidir. Kuruma süresince tabloya dokunmamanız oldukça önemlidir, çünkü üst katmandaki boyanın üzerinde istemediğiniz izler oluşabilir ve boya dağılabilir.

Kuruma işlemi tamamlandıktan sonra resim herhangi bir zararı engellemek için üzerine sprey vernik veya normal sentetik vernikleri uygulayabilirsiniz. Normal vernikleri yumuşak ve geniş uçlu bir fırça vasıtasıyla çok bastırmadan sürebilir, sprey verniklerde ise resim den 20 cm uzak olacak şekilde sağa ve sola hareket ettirerek püskürtmek daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Tüm bu işlemlerin sonucunda eseriniz hazır ama önemli bir ayrıntı eklemekte fayda var. Yapmış olduğunuz resmi bu şekilde duvara asabilir ancak çerçeve ile daha derin ve estetik görünmesini sağlayabilirsiniz. Eserin büyüklüğüne ve içindeki renklere göre seçeceğiniz bir çerçeve ile eseriniz derinlik kazanacak ve daha anlamlı olacaktır.

 

Related Products
Sanat Danışmanınızla Tanışın
Loading...