Pablo Picasso'nun Hayatı ve Eserleri

Tarih: 30.05.2023 15:09
Pablo Picassonun Hayatı ve Eserleri
Pablo Picasso, İspanyol ünlü kübist ressam ve heykeltıraştır. Georges Braque ile birlikte başlattığı kübizm akımıyla 20. yüzyıl sanatının en önemli isimlerindendir. Ünlü ressam Picasso’nun hayatını eserleriyle beraber 7 maddeyle özetledik.

1. Picasso, 25 Ekim 1881’de İspanya’nın Malaga şehrinde dünyaya geldi. İleride babasının soyadı Don Jose Ruiz yerine, annesinin soyadı Picasso’yu kullanmayı tercih edecektir. Bir resim öğretmeni olan babası, Pablo’nun yeteneğini fark edip onu ressam olarak yetiştirdi.

Picasso’nun kendinden küçük iki kız kardeşi vardı: Lola ve Concepcion (Conchita). Conchita 8 yaşındayken öldü. Picasso o zaman 14 yaşındaydı. Yaşamı boyunca hasta insanların yanında bulunmaya pek dayanamadı.

Bilim ve Hayırseverlik, 1985

Picasso bu çalışmasını yaptığında 15 yaşındaydı. Bu eser, 1897 Ulusal Güzel Sanatlar sergisinde eleştirmenlerden övgü aldı. Daha sonra da Malaga’daki bir yarışmada altın madalya kazandı.

Mavi Dönem

2. 1900 yılında arkadaşı Casagemas’ın ani intiharı Picasso’yu derinden sarstı ve bu resimlerine yansıdı. 1901’den 1904’e kadar resimlerine mavi renk hakim oldu. Sanatçının bu dönemi “Mavi Dönem” olarak adlandırılır.

Trajedi, 1903

Tablodaki figürlerin kim olduğu ve ne yaptıkları bilinmiyor. Ancak yapılış tarzından Picasso’nun resmi arkadaşının ölümünden sonra yaptığı anlaşılıyor.

Pembe Dönem

3. 1904 Picasso için yeni bir dönemin başlangıcı. Bu tarihten itibaren bir senelik kısa bir dönemde mavi renk yerini pembeye bırakmıştı. Artık palyaçoları, sirk çalışanlarını resmetmeye başlamıştı. Bu dönem “Pembe Dönem” ya da “Sirk Dönemi” olarak adlandırılıyor. Bu dönemin ardında da Picasso hızla başka akımlara yöneldi. Kendine özgü tarzını oluşturmaya başladı.

Soytarılar Ailesi, 1905

Bu tabloda yer alan karakterlerde, eğlendirici rolleriyle çelişen ciddi bir tavır hakimdir. Grubun neyi temsil ettiğini bilmiyoruz. Ancak soytarının (Picasso’nun kendisi) elini tutan küçük kız ilgi çekicidir. Picasso’nun kaybettiği kız kardeşi ile aynı yaşlarda.

Kübizm

4. 1906’dan itibaren sanat çevreleri dikkatini Picasso’ya yöneltmeye başladı.  1907’de Georges Braque ile birlikte, daha sonra Kübizm diyecekleri akımı başlattı. Sanat tarihinde çığır açan bu akımda verdiği ilk önemli eserleri ise Pipo İçen Adam (1911) ve Şişe, Bardak ve Keman (1911) oldu. Ardından Braque ile Analitik Kübizm denilen akımı başlattılar. Birkaç sene sonra ise Sentetik Kübizm dedikleri aşamaya geçtiler.

1918’de bir Rus generalin kızı Olga Hoklova ile evlendi. 1921’de oğlulları Paulo dünyaya geldi.

1927’de Marie-Therese Walter ile tanıştı. Marie henüz 17 yaşında bir genç kızdı. Picasso evli olduğu için ilişkilerini gizlice devam ettirdiler. 1935’te eşi Olga’dan ayrıldı. 1935’te Picaso ile Marie’nin, Marie-Concepcion adını verdikleri bir kızları oldu. Çocuğa kısaca Maya diyorlardı.

Marie-Therese Walter’ın Portresi, 1939 / Maya ve Denizci Bebek, 1938

İspanyol İç Savaşı ve Guernica

5. 1936’da İspanya kendini bir iç savaşın içinde buldu. Halkçı ancak güçsüz hükümet, Franco önderliğindeki generallerin ihtilaliyle karşı karşıya kaldı. Halkçı birlikler, 1937’de Kuzey İspanya’daki Guernica kentinde toplandılar. Franco o sıralarda Alman Nazi Hava Kuvvetleri’nin yardımını sağlamıştı. Personeli İspanyol üniforması giymiş Alman pilotlardan oluşan üç filo Kuzey İspanya’ya konuşlandı. Guernica’nın Nazi uçakları tarafından bombalanmasıyla kent harap oldu, binlerce sivil öldü.

Guernica, 1937

Picasso, olaylardan çok etkilendi. Guernica ismini verdiği eserini yapmaya başladı ve şunları söyledi: “İspanya’daki savaş halka ve özgürlüğe karşı bir savaştır. Bir ressam olarak sanatın ölümüne ve gericiliğe karşı mücadele ettim. Yapmakta olduğum ve Guernica adını vereceğim bu tabloda İspanya’yı bir sefalet ve ölüm okyanusuna götüren askeri sınıfa karşı duyduğum korkuyu göstermeye çalışmaktayım.”

6. Picasso, 1945’te Françoise Gilot ile birlikte olmaya başladı. 1947’de oğulları Claude, 1949’da kızları Paloma dünyaya geldi. Birliktelikleri 1953’e kadar sürdü.

Deniz Kenarında Anne Çocuk, 1902

1967’de Mavi Dönem’de yaptığı resimlerden biri 532.000$’a satıldı. Bu fiyat o zaman için yaşayan bir ressamın eserine biçilmiş en yüksek fiyat idi.

Yaşama Veda

7. Picasso 1973’te 91 yaşında aramızdan ayrıldı. 8 yıl sonra otoportrelerinden biri açık arttırmada 5.5 milyon dolarlık rekor bir fiyata satıldı.

 

 

İlgili Ürünler
Sanat Danışmanınızla Tanışın
Yükleniyor...